A célkitűzés hogyanjai –  Leckék Napoleon Hilltől és Tim Ferrisstől

Manapság rengeteget lehet hallani a célkitűzés fontosságáról – és ha csak annyira szeretsz a sikerről és a kiemelkedő teljesítményekről olvasni, amennyire én, láthatod a sikeres emberek történetei között, hogy nyilvánvalóan egytől egyig kivétel nélkül célokat tűztek ki maguk elé, majd elképesztően keményen dolgoztak azok megvalósításán.

Nyilván ez mind szép és jó, de felmerül a kérdés hogyan is kell célokat kitűzni?

Az átlagos tévképzetekkel ellentétben, a célkitűzés nem csak annyiból áll, hogy elképzeled amit megLife Coaching célkitűzés szeretnél valósítani. Ha megfelelőképpen van alkalmazva, akkor a célkitűzés egy olyan eszközzé válik, ami az  álmok megvalósításának esélyét számottevően megnöveli.

Ezért hát érdemes elolvasni ezt a leckét a célkitűzésről, amit két nagyszerű embertől hoztam. Ők annak szentelték az életüket, hogy felfedjenek olyan titkokat számunkra, amely a kiemelkedő teljesítmény és siker elengedhetetlen kellékei.


Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj című könyve
már azelőtt létezett, mielőtt a “Titok” generációkat győzött volna meg arról, hogy például a hatalmas adósságokat meg lehet szüntetni csupán az univerzumba küldött pozitív üzenetekkel.

A ‘Gondolkodj és gazdagodj’ könyv azoknak szól, akik valóban szeretnének azért tenni, hogy megvalósítsák az álmaikat, és ehhez nagyszerű útmutatást kaphatnak ebben a könyvben.

Az a tény, hogy a könyvet egy 70 éves ember írta a nagy gazdasági világválság idején, egyáltalán nem von le annak értékéből a mai kor olvasói számára. Bárki aki olvassa pontosan úgy érezheti, hogy a történelemnek pontosan erre az időszakára íródott, mintha csak a mostani időkre, helyzetekre szabták volna.

De ki is volt Napoleon Hill, és mi az, ami olyan hitelessé teszi őt számunkra, hogy a célkitűzés technikáját tőle szeretnénk megtanulni?

Napoleon Hill negyed évtizedet szentelt annak, hogy az ő idejében Amerika 500 leggazdagabb emberével interjút készítsen, majd rendszerezte azokat a bölcsességeket, amiket tőlük hallott és ebben a könyvben összefoglalta azokat. Csak hogy néhányat említsünk ezek közül a meginterjúvolt emberek közül: Henry Ford, Teddy Roosevelt, Andrew Carnegie, William Wrigley Jr., Alexander Graham Bell, Thomas Edison, John D Rockefeller, Charles Schwab, és még sokan mások.

Tulajdonképpen Andrew Carnegie – egyike a valaha létezett leggazdagabb embereknek, javasolta neki, hogy írjon egy könyvet abból a felhalmozott tudásból, amiket az interjúk során megszerzett, és ossza meg ezt a világgal.

Hogyan is gondolja a célkitűzést a Gondolkodj és gazdagodj?

Alapjában véve én mindenkinek azt javaslom, hogy olvasd el a könyvet, a célkitűzés folyamata azonban pár pontban összefoglalható a könyv menete szerint:

 1. Azonosíts be pontosan, mennyi pénzt is szeretnél – ne légy szerény!
 2. Tudatosítsd, pontosan mennyit is vagy hajlandó megtenni azért, hogy ezt a pénzt megszerezd. Milyen hozzáadott értéket tudsz ezért adni? Ne feledd, nincs egy ebéd sem ingyen.
 3. Határozd meg azt a dátumot, amikorra meg fogod szerezni ezt a pénzt.
 4. Állíts össze egy határozott tervet, ami alapján eléred, amit szeretnél, kezdve ebben a pillanatban, még ha nem is érzed úgy, hogy ez a megfelelő pillanat.
 5. Írj egy egyértelmű nyilatkozatot, hogy mennyi pénzt fogsz összegyűjteni (az 1-es pontban meghatározott összeg), mit teszel meg ezért a pénzért cserébe (2-es pont), a dátumot, amikorra megszerzed (3-as pont) és azokat a specifikus lépéseket, amit megteszel hogy elérd a pénzügyi célodat (4-es pont).
 6. Kétszer egy nap olvasd fel magadnak a leírt nyilatkozatot hangosan. Egyszer reggel, és egyszer lefekvés előtt. Miközben olvasod a nyilatkozatot, képzeld el, amint végrehajtod a terved lépéseit, és a pénzt a birtokodban.

A fenti célkitűzési alapelvek tökéletesen beleillenek abba a keretbe, amit Hill úgy hív – “égő vágy a győzelemre”. Míg Hill pénzügyi célkitűzésre fókuszál, (mert ugyebár a könyv címe is gondolkodj és gazdagodj), azonban ebben a pár pontban összefoglalt folyamat szinte bármilyen kitűzni kívánt célra alkalmazható, amit el szeretnél érni.

Tim Ferris, 4 órás munkahét

A 4 órás munkahétben, Tim Ferris leírja, hogyan érte el, hogy a heti 100+ órában végzett online üzletén végzett munkáját átalakította egy passzív bevételt hozó üzletté, amely finanszírozta a számtalan utazását és hobbiját is. Érdekes és tanulságos olvasmány.

A kulcs mondandója ennek a könyvnek, hogy a célkitűzést tekintve, ne engedjük, hogy az előre kialakított fogalmaink (amik meghatározzák, mi az ami lehetséges, és mi az ami nem számunkra) formálják a céljainkat. Túl gyakran az emberek az alapján tűznek ki célokat, hogy mi az amit úgy gondolnak számukra lehetséges. Számomra fontos, hogy legyenek álomcéljaim, amit ítélkezés nélkül kitűzök magam elé, ezek ösztönöznek az igazi magasságokba emelkedésre!
A másik fontos kulcs témája a könyvnek, hogy legyenek rövid és hosszú távú specifikus céljaink egyaránt, természetesen határidővel ellátva. Gondolj csak bele, ha van 5 vagy 10 éves célod, hogyan fogod mérni a célodhoz való közeledésedet a közbeeső időben? Fontos, hogy legyenek rövidebb távú, azaz részcélok is beépítve a rendszerbe, amelyek könnyebben, gyorsabban elérhetők, mint a nagyobb célok (ennek a szerepéről írtam az előző cikkemben is, ezt itt megnézheted).

Következtetés

Most hogy már átvettük a célkitűzést két nagy sikerű író szemszögéből, milyen hasonlóságokat találsz? Úgy látszik, a két különböző időből származó könyv elvei között vannak olyan részek, amelyek általános és átfogó törvényeket sejtetnek a siker felé vezető úton.

 1. Ne hagyd, hogy az előre kialakított elveid befolyásolják a céljaidat. Ehelyett inkább írd le, mi az amit el szeretnél érni, és visszafelé gondolkozva tervezd meg az utadat A-ból B-be.
 2. A célkitűzésed egyik része a tervezés kell hogy legyen, amiben megtervezed lépésről lépésre, hogy mit kell tenned a célod elérése érdekében.
 3. A céloknak specifikusaknak és egyértelműeknek kell lenniük.
 4. HATÁRIDŐ kitűzése.
 5. A célok legyenek leírva
 6. Naponta nézd át a céljaidat

A célkitűzéshez további saját fejlesztésű life coaching segédanyagokat találhatsz itt.

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek ”lájkold” és oszd meg ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik majd!

Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük