Az önfegyelem a siker kulcsa?

“Annak hatalma a legnagyobb, aki saját maga felett uralkodik.” (Seneca)

Mi az önfegyelem?

Önfegyelem life coachingA magyar értelmező szótár szerint az önfegyelem saját magunk irányításának képessége, egy olyan kitartáson alapuló lelki tulajdonság, képesség, amelynek segítségével egy személy következetesen ragaszkodik a korábban kialakított szabályokhoz, vagy önmaga korábbi elhatározásához.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban és miért fontos?

Az önfegyelemhez társulnia kell egy folyamatos önmonitorozásnak, egyfajta tudatosságnak. Az önfegyelem eszköz egy kitűzött cél elérésében.

Ha például le szeretnénk fogyni, vagy erősebbek, egészségesebbek szeretnénk lenni, meg kell terveznünk azt, hogy a cél eléréséhez milyen úton juthatunk el. Fel kell állítani magunk számára egy szabályrendszert, amelynek betartásával elérhetjük a kívánt végeredményt. A szabályrendszer betartásához pedig önfegyelemre lesz szükségünk, hogy a korábbi beidegződéseket (mozgásszegény életmód, nassolás, lustaság) elhagyjuk, vagy tudatosan kerüljük, és az új viselkedésmintákat beépítsük a hétköznapi rutinunkba.

Az önfegyelem tehát nagyon fontos eszköz céljaink eléréséhez, de tény, hogy önfegyelmet csak az tud tartani, akinek pontosan meghatározott céljai vannak.

A mályvacukor-kísérlet

A híres 1972-es mályvacukor kísérletben Walter Mischel, a Stanford egyetem kutatója az önfegyelem és a jutalmazás kapcsolatát vizsgálta 600, négy éves kisgyermeknél.

A teszt során a gyerekeket egy szobába ültették és a kísérlet vezető mindenki elé letett egy darab mályvacukrot. A feladat az volt, hogy ha várnak, és nem eszik meg az édességet, kaphatnak még egyet, de dönthetnek úgy is, hogy megeszik most, így azonban nem jár a második cukor.

A kísérlet során a kutatók egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogy mitől képes az ember önfegyelmet gyakorolni, másrészt pedig, hogy miért képes valaki kitartani, míg más nem.

A tesztnek számos ismétlése és változata született azóta, amely mind kimutatta, hogy az egyik legfontosabb dolog a megfelelő motiváció és a világos eredmény megfogalmazása a cél eléréséhez (ha vársz, kettőt kapsz, ha nem vársz, csak ezt eheted meg), akár gyerekről, akár felnőttről van szó.

Mit nyerünk, ha fejlesztjük akaraterőnket?

Önmagunk fejlesztése sosem kidobott idő és energia, az indiai jógik évtizedeken át acélosítják akaratukat, ami által egészen elképesztő, szinte emberfeletti teljesítményekre lesznek képesek, hiszen a meditációval vagy a jógával (a nyugati vélekedéssel ellentétben) elsősorban a szellemet edzik és csak azon keresztül a testet.

Ha megtanuljuk kordában tartani ösztöneinket, korlátozni vágyainkat, képesek leszünk megdolgozni céljainkért, így kitartóbb, türelmesebb, elégedettebb, sikeresebb és boldogabb emberré válhatunk.

Az önuralom fejlesztésének formái

Önmagunk fejlesztésének számos módja van a sporttól kezdve a meditáción át, a tanulásig, a lényeg mindegyikben közös: határozzuk meg céljainkat és pontosan fogalmazzuk meg, hogyan, milyen eszközökkel és mennyi idő alatt szeretnénk célba érni. Ebben segít a life coaching is, mely során egy képzett edző iránymutatásával gyorsul fel ez a folyamat.

Azonban mielőtt bármihez hozzákezdünk (akár egyénileg, akár egy coach segítségével) fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz, hiszen valódi eredményt csak úgy tudunk elérni, ha tisztában vagyunk azzal, mire vagyunk képesek és – ami talán még fontosabb – mire nem, az adott pillanatban.

Hiszen, ha felelőtlenül túl nagy ugrásokkal akarunk feljutni a lépcsősor tetejére, könnyen orra bukhatunk. Felállni pedig sokszor nehezebb, mint kis lépésekkel ugyan, de egyenletesen megmászni az előttünk álló hegyet.

Összefoglalás a tervezéshez

Írd le a céljaidat, mit szeretnél elérni! Szabj hozzájuk betartható (!!!) határidőt!

  1. Légy reális! Priorizáld a célokat és a legfontosabbakon kezdj dolgozni, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani.
  2. Szedd össze milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy ezt elérd!
  3. Keress vállalható utakat!
  4. Tűzz ki valami jutalmat magadnak, olyat, ami valóban motivál.
  5. Kezdj bele!

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek ”lájkold” és oszd meg ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik majd!

Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük