Kína leggazdagabb emberének tíz pontja – A legnagyobb hiba, ha feladod

Egy igazi üzletembernek nincsenek ellenségei, és a vízióját követi: fontos gondolatokat tanulhatunjack_ma egy sikeres példakép egy coach szemébenk Kína egyik legnagyobb hatalmú milliárdosától. Coachként csak megerősíteni tudom, hogy világosan megfogalmazott elvek mentén, önmagunkhoz hűen, tiszta játékszabályokkal játszva érdemeljük ki az üzleti sikert.

A siker és a gazdagság elérése nem azonos azzal, hogy másokat eltaposunk, és mindent alárendelünk a pénz megszerzésének. Akik a társadalmi piramis alján helyezkednek el – azaz nem sikerült befutniuk -, sokszor vélik úgy, hogy a gazdag emberek szívtelenek és pénzhajhászok. Mivel a hírekben nemritkán arra látunk példákat, hogy magasra kapaszkodott csalók, vagy korrupt politikusok lepleződnek le, a bulvármédia némi torzítással alá is támasztja ezt a közkeletű tévedést; amiben igazából sokan szeretnének hinni saját sikertelenségük igazolására.

A tartós siker, a vágyott célok elérése mögött azonban a legtöbbször rengeteg munka, szívből jövő elkötelezettség és spirituális gondolkodás áll.

Jack Ma 2014 óta hivatalosan Kína leggazdagabb embere: nettó vagyona 22,2 milliárd dollárra, cégének, az Alibabb online áruháznak piaci értéke pedig több mint 200 milliárd dollárra tehető. Gondolkodása nagyon különbözik attól, amit egy milliárdostól várnánk.
Jack Ma élete az állhatatosság példája: angoltanárként indult, 20 dolláros fizetéssel, és elmondása szerint tízszer utasította el a Harvardi Egyetem. Mint egy interjúban elmondta, nem kizárt, hogy ha nem is tanulhatott, de tanítani fog Harvardon.

Tíz pontban összefoglalt életfelfogása megvilágítja, hogy a legnagyobb sikerek eléréséhez sem kell feladni a szabadságba, tisztességbe és az életszeretetbe vetett hitünket.

 • 1. Az emberek egyharmada sosem fog hinni neked. Az alkalmazottaidnak nem érted kell dolgozniuk, hanem egy közös cél érdekében.
 • 2. Egy jó vezető tulajdonságai: az alkalmasság, a vízió és az állhatatosság.
 • 3. A pénz és a politikai hatalom nem férnek meg egy kézben. Ha politizálsz, ne gondolkodj a pénzen.
 • 4. A legnagyobb hiba, ha feladod.
 • 5. Csak a bolondok használják a szájukat beszédre. Egy okos ember az agyát használja, egy bölcs a szívét.
 • 6. Azért vagyunk a Földön, hogy örüljünk az életnek, és nem azért, hogy dolgozzunk. Függetlenül sikereink számától, ne felejtsünk el élni.
 • 7. Egy igazi üzletembernek nincsenek ellenségei. Ha ezt megérti, határ a csillagos ég.
 • 8. Lehet néha panaszkodni az életben, de ne csináljunk szokást belőle. Olyan, mint az alkohol:
 • minél többet iszunk, annál szomjasabbak leszünk.
 • 9. Az világ nem arra fog emlékezni, hogy mit mondtál, hanem arra, hogy mit csináltál.
 • 10. A szabadság a legdrágább szó.

Ha úgy érzed, Te is készen állsz, hogy elérd a céljaidat, és egy professzionális segítőtől is szeretnéd hallani, hogyan teremtsd meg és kövesd a víziódat; ha Te is szeretnél valami nagy teljesítményt elérni, amire csak Te lehetsz képes, coachként (hogy mi a coaching?) szívesen a rendelkezésedre állok!

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek ”lájkold” és oszd meg ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik majd!

Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli

One thought on “Kína leggazdagabb emberének tíz pontja – A legnagyobb hiba, ha feladod

 1. DDr

  Napoleon Hill néhány munkáját olvastam. Ajánlásait igyekeztem alkalmazni. A kínai mentalitás és kulturkör nagyon eltér az európaiakétól, különösen a magyarokétól. A kitartás, a szorgalom, az állhatatottság, a családi összetartás a kínai erények közé sorolható. Mindezen tulajdonságok a magyarokat mintha nem jellemeznék…A mottóm: álmodj nagyot, hajtsd végre merészen!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük