Category Archives: Life coaching történet

Türelem, kitartás, önfegyelem nélkül nincs siker – Légy türelmes!

Life coaching önfegyelemA boldog, sikeres élet receptjének egyik igen fontos, gyakran elfelejtett összetevője a kitartás, és a türelem, mely szinte minden coaching foglalkozáson előkerül. A következőkben ezek fontosságáról szeretnék beszélni.

Ahhoz, hogy eljuss oda, ahová valóban szeretnél, több lépést kell megtenned az egyik lépés az, hogy türelmes és kitartó legyél. Miért? Mert nem megy minden egyik napról a másikra. Minél fontosabb számunkra egy cél, annál tovább tart azt elérni, és minél nagyobb jelentőséggel bír számunkra, annál több fegyelmezettségre van szükségünk ahhoz, ahogy elérjük.

Összegyűjtöttem számos példát az élet különböző területéről, melyek az önfegyelemről, a kitartásról szólnak.

• Amikor a kerted gondozod,táplálod, öntözöd, nem várhatod, hogy a növények a szemed láttára azonnal megnőjjenek.
Folyamatosan gondoznod s öntöznöd kell a növényeidet, hogy azok egy idő múlva virágba boruljanak és gyönyörűvé váljanak. Continue reading

2. Megrekedtél, elakadtál, avagy tippek az új lendülethez..

Life coaching tippek, gondolatok

Előzőleg leírtam annak a hátterét, hogy miért fordulnak elő különböző platók, azaz olyan időszakok, amikor megrekedünk egy cél felé történő haladásban. Most viszont ígéretemheznehézségek híven ebben a részben arra adok tippeket, ötleteket, hogy hogyan kerüld el, illetve lendülj át ezeken a szakaszokon.

Íme az eszközök, amit a profik használnak, hogy leküzdjék ezeket a holtpontokat:

1. Vezess naplót a munkádról! A tanulás, sport területén a kiemelkedően sikeres emberek feljegyzik fejlődésüket, és az elvégzett munkát egyaránt. Ez segít, hogy tárgyilagosan át tud tekinteni a valós fejlődésed és megtaláld a növekedésed kulcsát.

2. Tarts ki! Gyakran csak azzal, ha a cél eléréséhez szükséges tevékenységet, például edzést, nyelvtanulást nem hagyod abba az átmeneti kudarc miatt, előbb-utóbb jelentős áttöréshez juthatsz. A visszaesés természetes velejárója a fejlődésnek és az új dolgokra való áttérésnek. Amikor megtanultam 10 ujjal gépelni, először még lassabban írtam, mint két ujjal, aztán a kitartó gyakorlás segített átlendülni ezen. Az átmeneti visszaesés eltűnt, helyette ugrásszerű javulás következett be. Continue reading

Megrekedtél, elakadtál, avagy tippek az új lendülethez..

Fókusz Coaching

Gyakran tapasztalt jelenség az élet számos területén, hogy a különböző nagyszerű céljaink felé haladva olykor megrekedünk, lendületünket veszítjük. Gondolom Te is jártál már így?

Ezt a lehangoló jelenséget megfigyelhetjük a munkákban, a sportban, tanulásban, kapcsolatokban, pénzügyekben, egyszóval az élet számos területén.
Ez azért is szörnyen romboló tud lenni, mert gyakran ez az a kritikus pont, ahonnan visszafordulunk, itt adjuk fel és egy belekezdünk egy másik tevékenységbe, vagy másik célt tűzünk inkább ki.
A legtöbb ember pontosan ennél a pontnál bukik el újból és újból.

Life coaching plató
Ekkor két dolgot érdemes megvizsgálni: Continue reading

„Életvezetési tanácsadóhoz nehogy elmenj!”

Fókusz coaching

„Életvezetési tanácsadóhoz nehogy elmenj!”ÉLETMÓD TANÁCSADÓ

Nagy meglepetésemre pontosan ez a mondat hangzott el egyik legutóbbi találkozóm során ügyfelem szájából, mikor már kialakult a kölcsönös bizalom közöttünk. Legalább is ezt tanácsolták neki „jóakarói”, hogy nehogy újabb csalódások érjék azáltal, hogy az úgynevezett életmód tanácsadónak fordított life coach az életében lévő rossz dolgokat kritikusan feltárja és tanácsokat adjon kijavításukra.
Hirtelen annyira meglepődtem, hogy nem is jutottam szóhoz. Már évek óta dolgozok coachként, számos ügyfelem volt, de soha ilyen félresiklott értelmezésével a munkámat illetőleg nem találkoztam.
Lehet, hogy léteznek olyan magukat életmód tanácsadónak nevező egyének, akik erre okot adó módon végzik a munkájukat. Mégis, én úgy értelmezem a life coachingot, – azaz amit megpróbálunk ily módon lefordítani – hogy segítek ügyfelemnek, elfogadva őt a maga teljességében, hogy élete egy boldogabb, teljesebb szintjére eljuthasson.
Másik meglepő jelenség, amivel nap mint nap találkozok az az, hogy az ügyfeleim kevésbé bíznak önmagukban, saját sikerükben, mint mondjuk én. Ez annak ellenére is így van, hogy a coacheek (életmód tanácsadást, life coachingot igénybe vevő személy, elnézést az idegen kifejezésért, de ez a legpontosabb meghatározás) már rendkívül felelős, tudatos embereknek tekinthetők, akik hajlandóak energiát, időt, pénzt áldozni, hogy egy teljesebb életet éljenek, mindezt problémáik ellenére. Mégis az önbizalmuk, magukba vetett hitek az újabb célok eléréséhez valahogy nincs meg. Ilyenkor a már meglévő tudatos „működésük” sem viszi el őket megfelelően a kitűzött céljuk felé, mert gyakran más, eddigiektől eltérő stratégiára van szükségük, esetleg biztatásra, hogy el is tudják érni új céljaikat, vagy új, felmerülő problémájuk felszámolásához. Ilyenkor jóakaróknak bizony nincs igazuk, igenis egy life coach ilyenkor segíthet kibillenteni a megrekedt szekeret, és segíteni bizonyos problémák megoldásában.

Kérlek, ha tetszett ez a bejegyzés, lájkold és oszd meg ismerőseiddel, hátha számukra is hasznos lehet! Köszönöm! 🙂