Category Archives: Tanulságos történet life coahcinghoz

Mire jó az NLP? könyvajánló

NLP könyv life coachinghozAz utóbbi időben olvasmányaim körében egyre jobban megszaporodtak a tanulságos tanmesék.
Nem véletlen ez, mivel egyre jobban érzem hasznosságukat és segítségüket. Gyakran mutatnak irányt, esetleg új nézőpontot nyithatnak, ha már belesüllyedni látszunk a szürke hétköznapokba. A következő könyv érdekes, színes példája annak, hogy egyszerűen, közérthetően megírt zseniális történet tud szórakoztató, rendkívüli élményt adó, és egyben hasznos tudást közvetítő is egyszerre lenni.


A könyv címe: Mire jó az NLP? Continue reading

„Életvezetési tanácsadóhoz nehogy elmenj!”

Fókusz coaching

„Életvezetési tanácsadóhoz nehogy elmenj!”ÉLETMÓD TANÁCSADÓ

Nagy meglepetésemre pontosan ez a mondat hangzott el egyik legutóbbi találkozóm során ügyfelem szájából, mikor már kialakult a kölcsönös bizalom közöttünk. Legalább is ezt tanácsolták neki „jóakarói”, hogy nehogy újabb csalódások érjék azáltal, hogy az úgynevezett életmód tanácsadónak fordított life coach az életében lévő rossz dolgokat kritikusan feltárja és tanácsokat adjon kijavításukra.
Hirtelen annyira meglepődtem, hogy nem is jutottam szóhoz. Már évek óta dolgozok coachként, számos ügyfelem volt, de soha ilyen félresiklott értelmezésével a munkámat illetőleg nem találkoztam.
Lehet, hogy léteznek olyan magukat életmód tanácsadónak nevező egyének, akik erre okot adó módon végzik a munkájukat. Mégis, én úgy értelmezem a life coachingot, – azaz amit megpróbálunk ily módon lefordítani – hogy segítek ügyfelemnek, elfogadva őt a maga teljességében, hogy élete egy boldogabb, teljesebb szintjére eljuthasson.
Másik meglepő jelenség, amivel nap mint nap találkozok az az, hogy az ügyfeleim kevésbé bíznak önmagukban, saját sikerükben, mint mondjuk én. Ez annak ellenére is így van, hogy a coacheek (életmód tanácsadást, life coachingot igénybe vevő személy, elnézést az idegen kifejezésért, de ez a legpontosabb meghatározás) már rendkívül felelős, tudatos embereknek tekinthetők, akik hajlandóak energiát, időt, pénzt áldozni, hogy egy teljesebb életet éljenek, mindezt problémáik ellenére. Mégis az önbizalmuk, magukba vetett hitek az újabb célok eléréséhez valahogy nincs meg. Ilyenkor a már meglévő tudatos „működésük” sem viszi el őket megfelelően a kitűzött céljuk felé, mert gyakran más, eddigiektől eltérő stratégiára van szükségük, esetleg biztatásra, hogy el is tudják érni új céljaikat, vagy új, felmerülő problémájuk felszámolásához. Ilyenkor jóakaróknak bizony nincs igazuk, igenis egy life coach ilyenkor segíthet kibillenteni a megrekedt szekeret, és segíteni bizonyos problémák megoldásában.

Kérlek, ha tetszett ez a bejegyzés, lájkold és oszd meg ismerőseiddel, hátha számukra is hasznos lehet! Köszönöm! 🙂

 

Elefánt és az öt dervis, avagy a valóság több arca. :-)

Fókusz Coaching

Elefánt és az öt vak szerzetesGyakran találkozunk olyan helyzetekkel az életben, amikor azt gondoljuk, hogy nekünk feltétlen igazunk van, és a másik ember az aki helytelenül látja a helyzetet. Aztán lehet hogy ahogy az idő telik rádöbbenünk hogy mi is gyakran tévedünk, még ha olyan nehezen is valljuk be a tévedéseinket.

Gareth Morgan elképzelésének középpontjában egy metaforaként használt történet, mese áll, melyben hat vak koldus találkozik egy elefánttal a dzsungelben.  Az elefánt hagyta, hogy megtapogassák a szerzetesek, így mindenki tapogatással az elefánt más-más részét kezdte el tapogatni. Miután hazatértek vitába elegyedtek egymással, hogy milyen is az elefánt:

  • Az első szerzetes aki az elefánt agyarát tapogatta meg, kijelentette, hogy az elefánt olyan mint egy lándzsa.
  • A második szerzetes szerint aki az elefánt oldalát tapogatta meg azt mondta, hogy az elefánt olyan mint egy fal.
  • A harmadik aki a lábait tapogatta meg, azt mondta, hogy olyan mint egy fa.
  • A negyedik aki az elefánt ormányát tanulmányozta, kijelentette, hogy az elefánt olyan mint egy kígyó.
  • Az ötödik aki a fülét fogta meg, állította, hogy az elefánt olyan, mint egy nagy legyező. A legutolsónak az elefánt farka maradt, tehát ő azt állította, hogy olyan,mint egy kötél.

Láthatóan ellentétes, jelentősen különböző vélemények születtek, annak ellenére, hogy minden szerzetesnek részben igaza volt. Ahhoz, hogy a valóságot hűen vissza tudjuk adni, le tudjuk írni hasznos a többféle nézőpont együttes használata.

Jusson eszedbe, hogy a valóság, az életünk is hasonló, mint az elefántos történet, többféle oldala van az igazságnak.

Ha tetszett ez a bejegyzés,  ”lájkold” és oszd meg ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik majd!
Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli

 

Mi az igazi gazdagság? Tanulságos tanmese

Tanya, Life coaching történetTörtént egyszer egy tehetős apa úgy döntött, hogy elviszi falura 8 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény körülmények között is élnek emberek, és hogy a gyermek tudatában legyen annak, hogy milyen gazdagok és szerencsések is ők valójában.

Egy szerény tanyán töltötték a hétvégét.

Amikor már hazafelé tartottak, az gazdag édesapa megkérdezte gyermekét.

– Nos, hogy érezted magad ezen a hétvégén?
– Csodálatos volt!
– Láttad, hogy ezek az emberek milyen nagy szegénységben élnek?
– Igen.
– És mit tapasztaltál még?
– Azt, Apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik öt és számtalan macskájuk. Nekünk egy medencénk van a kertben, ők meg egy folyó partján laknak. A mi kertünkben még éjszaka is világos van a lámpáktól, ők pedig éjszaka a csillagokban gyönyörködnek. A mi udvarunk a szomszéd portájáig tart, az övéké pedig kilométerekig. Legvégül pedig láttam, hogy nekik van idejük egymásra, és hogy egyszerű, de boldog családként élnek. Te és Anyu viszont egész nap csak rohantok, és csak néha látlak benneteket.

Az apa ezek után csak csöndben vezetett tovább, mire még a gyermeke hozzáfűzte:
– Köszönöm Édesapa, hogy megmutattad, hogy ilyen gazdagok is lehetnénk.

Ha tetszett ez a bejegyzés,  ”lájkold” és oszd meg ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik majd!
Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli