Mi is az igazi boldogság?

Life coaching boldogság Életemben mindig igyekeztem az egyszerűségre törekedni és gyakorlatiasan megközelíteni az élet különböző területeit. Azt gondolom, hogy több száz könyv elolvasása után is bizton állíthatom, hogy az ember egyetlen legfontosabb célja, hogy boldog legyen. Az általam végzett life coaching folyamatokban szinte mindig, de üzleti vonalon végzett business coaching alkalmak során is gyakran megjelenik ez a törekvés.

Boldognak lenni jogunk, sőt kötelességünk! Az egyes személyeknek a társadalom, a környezetük, önmaguk, sőt, aki vallásos, annak Isten felé is legfontosabb kötelessége, hogy kihozza magából a legjobbat és megalkossa azt a legteljesebb életet, amit lehetőségei engednek.
A boldogság bár azt gondoljuk, hogy mindenkinek ugyan azt jelenti, de mégis olykor teljesen mást értünk alatta.
Ha definiálnom kellene, akkor azt mondanám, hogy egy olyan fogalom, ami személyekhez kötődik.
A wikipédia szerint: A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.
Nézzük meg mit jelent kicsit kibontva ez a fogalom, és milyen kérdéseket lehet feltenni vele kapcsolatban:
• Mitől boldog egy ember?

Egy személy akkor boldog, ha jól érzi magát, sok örömhormon képződik a szervezetében, illetve kevés extrém negatív stressz éri. Az agy akkor termeli ezeket a hormonokat, amikor úgy gondolja, hogy jutalmazást érdemlünk. Ez egy nagyon fontos momentum, amit érdemes megjegyezni. Ezt talán egy teljes bejegyzést megérdemelne önmagában.

• Meg lehet-e találni egyáltalán a boldogságot?

Sokan kívül keresik a boldogságot, és különböző dolgok eléréséhez kötik azt. Ebben a formában időlegesen, néhány pillanat erejéig el is érik azt, de ez nem hosszú távú. Az igazi megoldást mindig belül tudjuk megtalálni. Talán ezek az emberek csak egy dologban tévednek, mégpedig a sorrendben, azaz nem előbb belül, saját fejükben találják meg az öröm igazi kulcsát.

• A boldogság mindig folyamatos?

Véleményem szerint az öröm mely gyakran pillanatnyi állapot, vagy legalább is viszonylag rövid ideig tart, de gyakori vendég a boldog ember életében, míg a pillanatnyi szomorúság, negatív érzelmek viszonylag ritka, és rövid ideig tartó vendégek egy elégedett ember életében.

• Milyen módon növelhető a boldogság?

Nos, számos kutatás kimutatta, hogy a boldogság és az anyagi, gazdasági körülmények nem függnek össze. Azaz szerényebb anyagi körülmények között egy személy akár sokkal boldogabbnak is érezheti magát, mint az anyagi javakban dúskálva. Elég csak megnézni a celebek életét, akik közül sokan a csúcson dobják el az életüket a boldogtalanság miatt.

A megoldás az, hogy elfogadjuk világunkat, életünket és hálával, megelégedéssel tekintünk önmagunkra. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy boldog közönybe süllyedve töltsük az életünket, hanem hogy örüljünk annak, amink van, de tevékenyen tegyünk meg mindent, hogy a világunkat, környezetünket jobbá tegyük!

Ez természetesen nem olyan egyszerű, mint ahogy leírom, hanem gondolatok, stratégiák kérdése, melyek minden percben állandóan működnek a fejünkben. Ezek megváltozatása a kulcs boldogsághoz.

• Hogyan lehet jó érzésekre szert tenni?

Bármitől érezhetjük boldognak magunkat, de ez mindenkinél egy kicsit másképpen működik. Van, aki az eredményektől, van, aki az birtoklástól érzi boldognak magát, azaz jutalmazza meg örömhormonokkal magát. Ennek az egyediségnek a feltérképezése kulcsfontosságú egyéni boldogságunk fokozásában. Ezeket a stratégiákat fel lehet használni, vagy aztán akár újakra lehet szert tenni. Te tudod, hogy hogy működsz? Mi tesz téged boldoggá?
Összefoglalva a boldogság nem egy külső tényezőktől teljes mértékben függő állapot, ahogy legtöbbször gondoljuk, hanem inkább egy belső folyamat, stratégia eredménye, melyet mindenki egyedileg, saját maga tudja fejleszteni, építeni.

S ami legfontosabb a boldogság tanulható, stratégiák tanulásával könnyedén befolyásolható!
Ezért vágj bele, fedezd fel, hogy számodra mi az, ami működik és építs egy boldogabb új életet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük