Mikor telik be a pohár?

Gyakran felteszem a coaching folyamataim során azt a találós kérdést, ami arra a bizonyos pohár vízre vonatkozik. Meddig van a pohár? Félig tele, vagy netán félig üres? Az tartják, hogy a pozitívan gondolkodó emberek szerint félig tele, a pesszimisták szerint pedig félig üres a pohár. Szerintem egyik válasz sem tükrözi a valóságot, ugyanis én úgy gondolom, hogy az a pohár igenis tele van! Félig vízzel, félig levegővel.:-)

Life coaching mini tipp, féli tele, félig üres, teljesen tel

Bár ilyen választ eddig még senkitől sem kaptam, meggyőződésem hogy a coaching folyamatok végére ügyfeleim számára is megtelik a pohár.

Azt hiszem a kérdés valójában túlmutat a pohár fizikai tulajdonságain, fontosabbnak tartom azt, hogy hogyan érzékeljük azt. Ez pedig nagyban függ a körülményektől és a gondolkodásmódtól. Ha például a sivatag közepén találjuk magunkat ennyi vízzel, lehet hogy máris a szomjhalál küszöbén éreznénk magunkat, de az is lehet, hogy örülnénk a megmaradt mennyiségnek, és bíznánk a mihamarabbi utánpótlásban.

kid-peeking-at-cookie-jar

Egy kisgyermek, aki addig nem kap kedvenc süteményéből, amíg meg nem issza a teljes pohár vizet elképzelhető hogy nem örülne neki, hogy még mindig megvan a fele!  Bár azt is érezheti, hogy már csak egy fél pohár víz választja el kedvenc sütijétől és lelkesen felhörpinti a tartalmát.  🙂

Mindkét esetben a pozitív és negatív hozzáállást próbáltam  érzékeltetni, hogy jobban megérthesd a lényeget. Csak is rajtad múlik melyiket választod, de vajon melyik hasznosabb?

A való életben is számtalan meglepő példát találhatunk a negatív hozzáállásra. Ne is menjünk messzire – nemrég belefutottam egy elég negatív facebook hozzászólásba, idézem – “ezen a világon minden szar”. Megnéztem emberünk Fb. profilját és csodálkozva vettem észre, hogy a képei között mennyi boldog pillanat van a családjáról. Gyönyörű lánya, unokája van, a boldogság sugárzott a képekről. Igencsak elgondolkodóba ejtett a dolog – ennek az embernek tényleg nincs semmi öröme? Vagy csak nem veszi észre ezeket a boldog pillanatokat, értékeket az életében?

Ti mit gondoltok?

Neked adódott e már a pozitív gondolkodásból bármilyen konkrétan realizálható hasznod?

 

Kérlek, ha tetszett ez a bejegyzés,  lájkold és oszd meg ismerőseiddel, hátha számukra is hasznos lehet! Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük