Motiváld önmagad 2.

Fókusz coaching
Múlt héten elkezdett rendhagyó blogbejegyzésem folytatása megérkezett! Az előző  alkalommal már két ötletet megvizsgáltunk mely segíthet a kívánt motiváció szint eléréséhez. Nézzük a továbbiakat:

  • Life coaching motiváció   Lelkesedj! Ez elég nyilvánvalóan hangzik, de a legtöbb ember általában nem gondolkozik erről: ha ki akarsz törni a rosszkedvűségből, válj lelkessé a céloddal kapcsolatban. De hogyan tudod ezt megtenni, amikor cseppnyi motivációt sem érzel erre magadban? Hát igen, ez a másoktól nyert inspirációval kezdődik (lásd fönt), de ebből megkapod a lelkesedést és tovább építeni arra. Azt a tapasztatom, hogy nekem nagyon sokat segít, ha a céljaimról beszélgethetek a párommal és másokkal, elképzelem milyen érzés lenne sikeresnek lenni (látom magam előtt a céllal elérhető előnyöket) és máris lelkessé válok vele kapcsolatban. Amikor mindezt megtettem, már csak arra kell figyelnem, hogy az így felépített energiát tovább vigyem.
  • Hozz létre magadban várakozást! Ez nehéznek fog tűnni, és biztosan sok ember átlépi majd ezt a tippet. De ha megteszed, hidd el, hogy működni fog! Ez segített a páromnak is, több sikertelen kísérlet után végre abbahagyni a dohányzást. Ha megtaláltad azt az inspirációt, amivel meg akarsz valósítani egy célt, ne kezdj hozzá azonnal. Sokan annyira izgatottakká válnánk amint kittűnek egy célt, hogy még aznap el akarják kezdeni a megvalósítást. Vigyázz ezzel, mert hiba lenne. A legjobb, ha kitűzöl egy dátumot a jövőben, egy hét, két hét, vagy akár egy hónap múlva, és az legyen a kiinduló időpont. Írd be a naptáradba. Legyél lelkes ezzel a dátummal kapcsolatban, hisz ekkor kezdesz neki a célod megvalósításának. Tedd ezt a dátumot a legfontosabb dátummá, emeld a prioritási listád tetejére. Közben kezdj tervezni, és tegyél meg néhány lépést a lentiek közül. Mivel elhalasztottad a kezdést, ezzel várakozást építesz magadban, ami fokozza a célodra irányuló fókuszt és energiát.
  • Plakátozd ki a célokat! Nyomtasd ki a célodat nagybetűkkel. Néhány szóban írd le a célodat, mintha csak egy rövid mondókát írnál (pl. napi 15 perc edzés), és plakátozd ki azt a faladra, a hűtődre. Plakátozd ki otthon és a munkahelyeden is. Tegyél a számítógépedre is belőle. Az emlékeztetők biztosítják, hogy megtartsd a fókuszt és az izgalmi állapotot. Egy kép a célodról (mondjuk például egy kockás hasú sportoló) szintén segíthet.
  • Kötelezd el magad nyilvánosan. Senki nem szeret mások előtt rossz fényben feltűnni. Mindent megteszünk, hogy betartsunk valamit, amit egyszer nyilvánosan kijelentettünk. Például amikor el akartam kezdeni kettlebellezni, először a családomnak, barátaimnak, majd ismerőseimnek is elmondtam, így a környezetemben szinte mindenki tudott a tervemről. Nem tudtam kihátrálni, és habár a motivációm jött és ment, de a nyilvános kijelentéseket nem tudtam kitörölni, így hát belevágtam. Nem kell egyből a helyi újságban elkötelezned magad egy cél kitűzésekor, de megteheted, hogy a legszélesebb körrel megosztod a terveidet – család, barátok, munkatársak, és megírhatod a blogodban is, ha van ilyened. És, hogy az elkötelezettséget még tovább fokozd, ne csak azt tedd közzé, hogy mi a célod, hanem folyamatosan adj beszámolót arról is, hogy éppen hol tartasz a megvalósításban.
  • Gondolkodj naponta a célodról! Ha minden nap gondolkodsz a célodról, több esélye van a megvalósulásának. Ezen a ponton sokat segíthetnek a faladon vagy a számítógépeden hagyott emlékeztetők (amit már korábban említettem). További segítséget nyújthat, ha napi emlékeztetőket küldesz magadnak. És ha el tudod kötelezni magad a mellett, hogy naponta csak egy apróságot megteszel a célod elérése érdekében, még ha csak 5 percet is foglalkozol vele, majdnem biztos, hogy el is fogod érni a kitűzött célt!
  • Kérj segítséget! Egyedül mindig nehéz valamit elérni. Amikor elhatároztam, hogy létrehozok egy saját céget, kikértem a barátaim és az ismerőseim véleményét, valamint kértem, hogy osszák meg velem tapasztalataikat a legfontosabb dolgokról ami egy vállalkozás indulásakor számít. Amikor a párom elhatározta, hogy leszokik a dohányzásról egy online fórumhoz csatlakozott, ahol egymást tanácsokkal segítették a tagok, ez minden bizonnyal nagyban hozzájárult a sikerességéhez is. Te is keresd meg a saját támogató csoportodat, akik nyitottan és pozitívan fogadják a céljaidat, és önzetlenül segítenek is téged annak megvalósításában, ha szükséges.

Folytatás hamarosan következik!!

Ha kíváncsi vagy az Motiváld önmagad írás előző részére itt olvashatod!

Kérlek, ha tetszett ez a bejegyzés,  lájkold és oszd meg ismerőseiddel, hátha számukra is hasznos lehet! Köszönöm! :-)

Life coachod, Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.