Hol rontod el? A személyes fejlődés tíz legnagyobb buktatója

Life coaching tipp, hol rontod el

Life coachként végzet munkám során abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan ügyfelek keresnek meg, akik igazán elkötelezettek a változás mellett és hajlandók is tenni ennek érdekében. Azonban még a leggyakorlottabb személyiségfejlesztők, tudatos emberek is gyakran hasonló hibákba esnek. A következőben ezeket a hibákat gyűjtöttem csokorba, főleg azért, hogy neked is segítséget nyújtsak abban, hogy elkerülhesd ezeket a hibákat, még akkor is, ha nem vesztek igénybe life coachingot.

Tíz fatális hiba, amit gyakran a személyiségfejlesztők is elkövetnek:

1. Folyamatosan halogatás, az irányítás kézbe vételének elmulasztása. A halogatás nyomorba dönt. Lehet, hogy számodra is ismerősek ezek a kifogások? Majd holnaptól, vagy ha majd több időm, pénzem stb. lesz, de végül ez az alkalom sohasem jön el?

Joseph Ferrari, a chicagói DePaul University pszichológus professzor 22 ezer fős kutatást végzett, melyből kiderül, hogy az emberek nagyjából húsz százaléka érzi magát  krónikus halogatónak. A kutatásból az is kiderült, amit magam is tapasztaltam, hogy férfiak magasabb arányban érdekeltek, mint a nők.  Ha ez még nem elég, egy másik kutatásból az is kiderül, hogy a halogató gyakran gyepálja is önmagát a rossz szokása miatt, ami önbizalomhiányra utal.


2. Sikerkönyvek, sikermódszerek felületes olvasgatása. Ha naponta váltogatod a sikerkönyveket, módszereket, de egyiknek sem ásol a mélyére, nem szilárdítod meg a bennük olvasott tudást, így persze az új szokások kipróbálása, bevezetése még csak fel sem merül benned.Úszni sem könyvből tanulunk, ahogy síelni sem, a saját fejlődésünk sem működik másként, fontos hogy próbálgasd a szárnyaidat.

 


3. Példakép gondolkodás nélküli követése. Bár már kiválasztottad a számodra ideális irányzatot, tanítót, de nem használod egyedileg, saját személyiségedhez passzintva a tanultakat,  mert csak vakon és gondolkodás nélkül követed minden szavát. Fontos, hogy vedd figyelembe saját körülményeidet és lehetőségeidet, amikor egy irányzatot követsz, csak így juthatsz el a számodra leghatékonyabb módszerekig. Lehet hogy nem kapod készen és gondolkodni, tervezni kell hozzá egy kicsit, de a végeredménnyel fényévekkel messzebbre juthatsz mint a tucatmegoldásokkal. Többek között ezért szeretem a coachingot, mert itt személyre szabott megoldásokkal tudunk dolgozni.


4. Ha nem teszel a célokért. Bár vannak céljaid, le is írtad, aztán szépen beteszed őket a fiókba hogy majd lesz valami. Sajnos ha nem teszel lépéseket a megvalósításért, az szinte felér a csodavárással, mintha az a sült galamb csak úgy magától a szádba repülne. Tervezd meg hogyan éred el a célodat, mint ahogy a GPS-el is megtervezteted az útvonalat ha valahová el szeretnél jutni. Vedd elő minden nap a célokat és tegyél értük minden nap egy kicsit!


5. Rendszer hiánya. Ha idő-, energiahiánnyal küzdesz az életedben ez biztosan neked szól. A rendszerezés az életet leegyszerűsíti, rövidebb idő alatt, kevesebb energiával érheted el ugyanazt az eredményt, ha jól működő rendszert állítasz fel. pl. csekkek befizetésének automatizálása, időigényes feladatok kiszervezése…stb. sorolhatnánk, de egyénre szabottan neked kell végiggondolnod, hogy hol forgácsolódik el az idő, energia, és meggyógyítani ezeket a vérző pontokat.


6. Ütköző célok! Ezt minden célkitűző tanfolyamon kihangsúlyozom, mert úgy tűnik sokan nem értik. Ha céljaid nem állnak összhangban egymással, ha megfeszülsz is valamelyik akkor sem fog teljesülni! például egyszerre maratoni futó, és bodybuilder is akarsz lenni, az fizikailag szinte kivitelezhetetlen, hisz a két sport eltérő fizikumot kíván meg. Sok ilyen van… pl. szeretnéd ha több megtakarításod lenne, de közben mindig a legújabb kütyük is kellenek… sorolhatnám még, vizsgáld meg alaposan a céljaidat, és tedd őket szinergikussá.


7. Mindent, de azonnal! Lehet hogy te is azt gondolod, az új életed  képes vagy a mostanira építeni, anélkül hogy bármit is elhagynál belőle, vagy változtatnál rajta. Mindent akarsz és egyszerre, pedig neked is csak 24 órád van egy nap. Az önfegyelem a legjobb barátod kell legyen, ha igazán szeretnéd az általad vágyott életet kialakítani, és hogy az igazán fontos dolgokra összpontosíts.


8. Kitartás hiánya. Sokan vannak, akik nem képesek megszabadulni rossz szokásaiktól  és helyükre új hasznos szokásokat kialakítani. Ez főként a kitartás hiányából adódik. Tudom, nem egyszerű, gyakran embert próbáló egy-egy rossz szokás elhagyása, de hát csak így juthatsz egy jobb, minőségibb élethez. Ajánlom, hogy egyszer fogj neki valaminek, és azt vidd végig, ahelyett, hogy gyakran nekifogsz, és minduntalan elbuksz, mert ez egy idő után bárkit rettenetesen frusztrálttá tesz. A coachokra gyakran serpaként tekintenek, akik támogatnak a célod felé vezető kihívást jelentő úton.


9. Elégedetlenség azzal, ami van. Sajnos az emberek igen nagy része nem fogadja el önmagát nincs béke, harmónia az életében. Egyfolytában pöröl önmagával, mindennel elégedetlen. Lehet hogy te is így érzel? Pedig elképzelhető, hogy már nagyon sokat elértél, de Te mégis csak ostorozod magad, hogy még jobbnak, még többnek kell lenned. Ez gyakran nem vezet jóra, mert még ha el is éred a célodat, akkor sem vagy feltétel nélkül elégedett, mert egy újabb nagy célt kell kitűznöd, hogy jól érezd magad. És ez így megy életed végéig, ha nem szakítod meg ezt a mintát. Fogadd el ami van, légy hálás érte, és meglásd az örökös elégedetlenség is hamar megszűnik.


10. Hasonlítgatás. Ha folyton másokhoz hasonlítgatod magad, hidd el mindig találsz valakit, aki jobb, okosabb, ügyesebb, gazdagabb nálad. Teszed ezt mindannak ellenére, hogy korábbi önmagadhoz képest rengeteget fejlődtél. 🙂

Mit gondolsz, van olyan pont, mely jellemző rád? Esetleg olyan buktató, ami kimaradt?
Ha elolvastad ezt a blogbejegyzést és elgondolkodtál bármelyik ponton is, az már nagyon jó dolog, mert ez már az első lépés, hogy ezeket elkerülve még sikeresebb emberré válj.
Ha kérdésed van, hogy hogyan változtass,  jelezd felém, hogy esetleg következő blogbejegyzéseimmel segíteni tudjak neked!

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek ”lájkold” és oszd meg ismerőseiddel, hátha nekik is tetszik majd!

Köszönöm! 🙂

Life coach-od, Zoli

4 thoughts on “Hol rontod el? A személyes fejlődés tíz legnagyobb buktatója

 1. Máté Domokos

  1. Hol rontom el? “a halogató gyakran gyepálja is önmagát a rossz szokása miatt, ami önbizalomhiányra utal.” – ebben önmagamra ismertem, habár a részemről a halogatás az MLM területén azokra a dolgokra értendő, amelyeket soha nem fogok megtenni.
  2. Sikerkönyvek, sikermódszerek felületes olvasgatása. – Telitalálat, jellemző rám.
  3. Példakép gondolkodás nélküli követése. – Még nem sikerült általam követésre méltó, hiteles vezetőt találnom.
  4. Ha nem teszel a célokért. – Valószínű, hogy konkrétabban meg kell fogalmaznom a céljaimat, mert tenni teszek, nagyon sokat teszek, de valahogy úgy, mint aki szitával meri a vizet, a fáradságos munka megvan, csak éppen semmi eredménye.
  5. Rendszer hiánya. – Igen, valóban szükségem van egy jól követhető rendszerre.
  6. Ütköző célok! – Igen, összhangba szükséges hoznom a céljaimat…
  7. Mindent, de azonnal! – Igen, türelemre van szükségem, sokkal több türelemre…
  8. Kitartás hiánya. – a kitartásommal nincs baj, sokkal inkább azzal van bajom, hogy az MLM területén még nem találtam meg azt, amit szívvel-lélekkel-kitartással csinálhatnék…
  9. Elégedetlenség azzal, ami van. – Mindig elégedett vagyok azzal, amim van, de mindig törekszem arra, hogy lehetőség szerint jobbítsam az életemet.
  10. Hasonlítgatás. – Igen, ez sok szívfájdalmat, önbecsülés letörést okozott nekem..

  Köszönöm a lehetőséget, a segítséget, hogy pontról-pontra ránézhessek a saját rontásaimra.

  Reply
  1. Iványosi Post author

   Kedves Máté!

   Köszönöm a hozzászólásodat, dicséretet! 🙂
   Azt gondolom, ha már felismeri az ember, hogy mi az amiben még fejlődési lehetőség van, az már fél siker. Az ahogy ezt még le is írod, az kivételesen tudatos emberre, személyiségre vall. Sok sikert kívánok a további munkádhoz!

   Üdv,

   Zoli

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük