TIPPEK A SIKERHEZ

Név:
Email:

Feliratkozás


REFERENCIÁK

LIKE-OLJ!


Fókusz Coaching

A coaching egy olyan folyamat, amiben egy képzett személy, edző segít, hogy kihozd magadból a maximumot!

Mi a coaching

Nem meglepő, hogy a coaching, mint tevékenység a sport területéről származik. A coach munkája során a sportolókból a maximális teljesítményt hivatott kihozni. Mindezt persze a már bennük rejlő tulajdonságaik és képességeikre építve, akár pszichológiai elemeket, azaz a sportpszichológiát is felhasználva.

A coaching-ot nyújtó személyt coach-nak, míg az egyéni coaching alanyát általában kliensnek, idegen kifejezéssel coachee-nek nevezzük, ezzel jelezve, hogy az igénybe vevő személy egészséges személyiség, aki további fejlődésre vágyik.

A coaching abban különbözik  a tanácsadástól, hogy legfőképp a coachee erőforrásaira támaszkodik, és azt igyekszik hosszú távon, maximálisan kihasználni, fejleszteni. A coaching-nak két fő alkalmazási területe létezik, a life coaching és a business coaching.

A coaching-nak jelenleg több definíciója is létezik, ezeknek szinte se szeri se száma. Vannak, akik a pszichológiához közeli tudománynak tartják, a másik végletet képviselők szerint azonban a coaching egyféle tanácsadás.

   Példák a coaching definíciójára:

  • "az egyéni fejlődés személyre szabott támogatása a személyes és szakmai hatékonyság növelése érdekében"
  • "változás képességét növelő személyes segítség, melynek célja az, hogy kihozza az adott személyből azt, ami benne van, vezesse rá arra a megoldásra, ami legközelebb áll hozzá"
  • "a változás, a változtatás képességének fejlesztése a teljesebb élet és a hatékonyabb munka érdekében"

Mi a coaching 3

A siker fókuszú coaching

egy olyan folyamat, amely meghatározott időre szól, jövő és eredmény, azaz sikerorientált, támogató tevékenység, mely során a fókusz minden esetben a feszítési ponton van, így elősegítvén a legmegfelelőbb változásokat az adott személy életében. 

A coaching és a metaforák

A coaching ülések során gyakran használjuk kedvenceimet, a metaforákat. A coaching bemutatására is kiválóan alkalmasak a metaforák, ezt a következő két példán keresztül lehet a legjobban szemléltetni:

Halpiac vs. halászat

A coach nem halat ad, mint a tanácsadó, hanem abban segít, hogy az ügyfelek maguk is megtanulhassanak halászni, mert így segítsége nem csak rövidtávra mutat és a későbbiekben jelenléte nélkül, azaz a coaching folyamat befejezte után saját erőből is további sikereket tud elérni az ügyfél.

Én kis kertész legény vagyok...

Life  coaching Ez a coaching metafora személyes kedvencem, mivel saját élményből kiindulva alkottam. A coach, ugyanúgy, mint a jó kertész a természet törvényeivel összhangban cselekszik, a coachee-t pedig úgy segíti, mint a kertész a kis palántát, hogy minél szebb, több és ízletesebb gyümölcsöt teremjen, azaz szunnyadó lehetőségeit kibontakoztassa. A sikeres kertész nem közvetlenül irányítja a növény fejlődését, viszont biztosítja a fejlődéséhez szükséges vizet, tápanyagot, gondoskodást, azaz azt a környezetet, amelyben a növény természetes genetikai potenciálját sikeresen ki tudja bontakoztatni. 

 

 Kisfilm a coaching bemutatására:

 

Milyen eszközöket használunk a coaching-ban? 

A coaching eszközök tekintetében a szakma fejlődésével egyre bővülő repertoárt (pszichológia, tréning, NLP) alakított ki, ezek közül az ülések során a coachee azt az eszközt fogja használni, ami leginkább megfelelő személyiségéhez, jelleméhez, képességeihez, aktuális problémájához, azaz azt, ami a megcélzott pozitív változás elősegítéséhez legjobban alkalmazkodik.

 

A coach nem mondja meg, mit kell tennünk, nem ad kész megoldásokat, inkább kérdéseivelvisszajelzéseivel irányít és kísér az egyéni megoldások, a siker felé. Visszajelzés formájában folyamatosan tükröt tart, tudatosít és kérdez, alternatívákat villant fel, az ügyfelet céljai elérésében támogatja, mindezt egy időben behatárolt folyamatban. A coach az ülések során megosztja észrevételeit és arra törekszik, hogy az adott helyzetben kreatív gondolkodásmóddal meglássa a lehetőséget, és mivel a coaching alapvetően emberi természetű, ez az, amivel napjaink legmodernebb módszerévé nőtte ki magát. A kívülről érkező személy - helyzetéből adódóan - mindig objektíven tudja megítélni a cégünket, helyzetünket.

A coach saját fejlett önismeretét és szakmai tudását használja a fejlődés elősegítésének alapjául. A coaching folyamat során a coach és a coachee (az ügyfél) tipikusan folyamatmodelleket használ, ilyenek például a GROW modell (goal, option, reality, wrap up) vagy a Vogelauer modell. A folyamaton belül használatos eszközök a pszichológiai, menedzsment és a tréning területéről kerültek a coaching eszköztárába, azonban léteznek speciálisan, csak a coaching folyamat céljára megalkotott eszközök is.

 

Mit érdemes tudni a coaching ülésről és hogy néz ki a gyakorlatban? 

Minden coaching ülés folyamatosan szem előtt tartja a célt, eredmény centrikus, személyes és teljesen egyénre szabott. Ha többet szeretnél megtudni olvasd el a következő life coaching és business coaching esetleírásokat. A fókusz a sikeres fejlődési folyamat elősegítésén van, amelyben a coach biztosítja a fejlődéshez szükséges körülményeket. 

  • A kapcsolat a bizalomra épül, valamint a coachee-val közösen kitűzött célok elérésére;
  • A coachee a folyamatban önmaga kompetenciáinak eszköztárát fejleszti és bővíti;
  • Fontos a felelősség elfogadtatása, a sikeresség ösztönzése, felismerése és elfogadása, valamint a coachee nyitottsága a magatartás és viselkedésbeli szemléletváltásra;
  • A hosszú távú eredmény, a siker, garantált, mert a coaching során a kliens a módszereket is magáévá teszi, így később saját maga is képes lesz a rendszeres innovációra;
  • A coaching és az egyes ülések is időben behatároltak, nem nyúlnak a végtelenbe és keretbe illeszkednek.

 

Ha úgy gondolod, számodra is hasznos lehet a coaching... Jelentkezz!!

 

Ha mindezt elolvastad, és úgy gondolod számodra is hasznos lehet a coaching, örömmel állok rendelkezésedre.

Egyéb felmerülő kérdésekre is nagyon szívesen válaszolok, vagy kérj ingyenes visszahívást neved, telefonszámod megadásával. 

Ha bizonytalan vagy és kérdésed van, küldj üzenetet nekem!

Klikk!!

 FÓKUSZBAN A SIKER
Fókusz Coach - Minden jog fenntartva

A SIKER RECEPTJE / MI A COACHING? / BUSINESS COACHING / LIFE COACHING
TANULSÁGOS TÖRTÉNETEK / GYIK / KAPCSOLAT