TIPPEK A SIKERHEZ

Név:
Email:

Feliratkozás


REFERENCIÁK

LIKE-OLJ!


Fókusz Coaching

Coaching esetleírások, avagy milyen sikerek érhetők el segítségével?

Hivatásos coach-ként gyakran megkapom azt a kérdést, hogy valóban olyan eredményes-e a coaching. A válaszom mindenképpen IGEN. Hogy ezt szemléletesen demonstrálhassam, összefoglaltam néhány konkrét coaching folyamat leírását, amelyek hűen tükrözik a coaching hatékonyságát a különböző élethelyzetekben, továbbá nagyon jó példával is szolgálnak ezek az esetek a metaforák hatékonyságának bemutatására a bonyolult helyzetek leegyszerűsítésében, amely bizonyos esetekben szinte azonnali megoldáshoz is vezethet.

A tündérmese..

mese life coaching Egy business coaching eset, amely befejezetlen tündérmesével indult és happy enddel végződött... 

Egy a harmincas éveiben járó menedzser hölgy keresett meg problémájával. Az első coaching találkozónkon azt vetette fel, hogy az önbizalmának erősítésén szeretne velem dolgozni. Mivel eleinte szinte önmagát is félrevezette, így csak a harmadik ülésünkön sikerült a diagnózishoz eljutni. Ekkor számomra is kirajzolódtak saját személyes határai, amelyeken egyáltalán nem szívesen változtatott, de mégis eredményt szeretett volna látni. Olyan volt ez a helyzet, mint a szomjazó ember esete a sivatagban, aki két méternél mélyebbre soha nem ás, azon a mélységen mindig feladja, hogy aztán újból elkezdjen máshol víz után kutatni, így viszont a három méteren lévő vizet sohasem érti el. Coaching találkozóinkon gyakran szóba került a párkapcsolati témakör is, mert ezen a területen is akadtak gondjai.

Amikor a bizalom már teljesen megszilárdult közöttünk, elmesélte gyermekkori álmát, amelyben királykisasszonynak képzelte magát. Meséjében jött egy távoli királyfi, akibe a királylány beleszeretett. Azonban ez a mese érdekes módon befejezetlen maradt. Ez a pont egy óriási felismerést hordozott magában kliensem számára, mivel akkori életével is komoly párhuzamot mutatott. Korábbi barátja egy külföldi férfi volt (távoli országból), akitől nem tudott elszakadni. A kapcsolatban a szakítás akkor következet be, amikor kliensemben már a házasság gondolata érlelődött, viszont még a szakítás után is a sokak által ismert ’se veled se nélküled’ kapcsolatban álltak. 

 Az ezt következő coaching ülésre házi feladatként megkértem, hogy egészítse ki, azaz írjon befejezést saját gyermekkori történetének, mégpedig olyan végződést adjon a mesének, amelyet ő szeretné látni valódi a befejezésként. A házi feladatot elvégezte, majd két hónappal később egy utókövetési találkozónkon megtudtam, hogy azóta túllépett a távoli országból érkezett szerelmén, és egy új, bimbózó párkapcsolata van. Később lelkesen arról számolt be, hogy végre olyan férfival van együtt, mint még soha azelőtt. Még a külföldi királyfit is teljesen elfelejtette, és azóta is élnek boldogan, remélhetőleg míg meg nem halnak.

Fogaskerekek a gépezetben...

fogaskerekek business coaching Egy hazai nagyvállalat egyik kiemelkedően fontos területének fiatal vezetőjével   kezdtem el a business coachingot. Gábor (ez nem a valódi neve) olyan problémával találta szemben magát saját megfogalmazásában, hogy cégének rendkívül dinamikus fejlődése miatt munkájában soha nem érte utol magát. Gondolhatnánk, hogy ez egy szimpla időgazdálkodási probléma, de saját meglepetésemre nem az volt a tényleges helyzet. A coaching folyamat első szakaszában kiderült, hogy ügyfelem rendkívül fejlett időgazdálkodással, és kiemelkedő szervezettséggel rendelkezett. A probléma inkább a delegálások hiányából, és a túlvállalásokból származott. Ehhez jött még a szervezet dinamikus növekedése, amely fejlődés nem volt megfelelő erőforrással támogatva, így a kulcspozícióban lévő menedzser nem volt képes utolérni magát sok tekintetben. A szervezetben nem voltak tiszta prioritások, a menedzsment nem szánt elegendő időt a folyamatok és a haladási irány áttekintésére.

A második coaching találkozónk után - amikor a számára fontos célokat már kijelölte - jelentős áttörés következet be. Míg saját terveimben az alternatívák kidolgozása szerepelt következő lépésként, addigra ő már tiszta világos tervvel, letisztul gondolatokkal érkezett. Elmondta, hogy ő úgy látja, jelenleg a vállalata olyan, mint egy gépezet, ahol a fogaskerekek túl gyorsan, megfeszített tempóban forognak. A fogaskerekek a dolgozókat szimbolizálták, akiknek százhúsz százalékon kellett teljesíteniük. Ez azonban hosszú távon nem működőképes, mert így képtelenek egy olyan rendszer karbantartására, amely folyamatos gondozást igényel.

Ekkor kérdeztem, hogy meg lehet állítani a gépezetet, mert szerintem a karbantartáshoz erre lenne szükség. Mire ő azzal a válasszal oldotta fel a kérdést, hogy megállítani nem lehet, viszont ha egy plusz fogaskereket illesztenének a rendszerbe - azaz plusz erőforrást, dolgozót - ami képes arra, hogy a rendszert lelassítsa és tehermentesítse olyan szintig, hogy az az elfogadható száz százalékon dolgozzon. Ez a megoldás a szükséges, váratlan lehetőségek esetén is képes lehet a gépezetet százhúsz százalékosan üzemelni. Az erőforrást úgy írta le, mint egy Jolly Jokert, aki több helyre beugorva képes a többi szereplőt pillanatnyi lélegzethez juttatni, azzal újabb, eredményesebb, optimálisabb munkavégzést lehetővé téve. 

Ebben az esetben a coachinggal tűzoltástól a megelőzésig, a tervszerű fejlesztésig jutott el a metaforák segítségével.

A munka rabságából a szabad életbe 

Coaching ügyfelem egy igen embert próbáló és saját szavaival élve zűrös időszak után volt, éppen amikor segítségért fordult hozzám. Szakmájában, a programozásban nagyon jó programozóként ismerték, és ehhez mérten rengeteg is dolgozott. Ennek ellenére pénzügyeit nem tudta egyenesbe terelni, korábbi tartozások és a mindennapi élet felemésztette pénzét. Emellett mikor a coachingot választotta, már szinte állandóan kimerült volt, mely reménytelenséggel keveredett.


Tudta, hogy koncentráltabban kellene dolgoznia, hatékonysága komoly kihívásokkal volt terhes. A napi munka során rengeteget éjszakázott, de gyakran csak későn, már szinte a másnap reggelben nyúlva tudta csak munkáját befejezni. A következő napja, meg már eleve megcsúszva, fáradtan kimerülten indult. Úgy érezte, hogy már elege van mindenből. A pénzügyei, a kimerítő munka, amit eddig élvezett, nyomasztó teherként nehezedett a vállára. Mivel állandóan dolgozott, családját, barátait, önmagát elhanyagolta. Minden álma az volt, hogy végre egyenesbe kerüljön, önmagára találjon. Szeretet volna sportolni, időt tölteni barátaival, családjával, de ez reménytelennek tűnt.


Az első ingyenes coaching alkalom során, már rögtön felfigyeltem arra, hogy milyen lelkesedéssel, hittel veti bele magát a munkába. Bár előre jelezte, hogy viszonylag szűkösen áll anyagilag, de nagyon szeretné előteremteni a pénzt, ami ehhez a közös coaching munkához szükséges.


Első beszélgetés alkalmával átbeszéltük helyzetét, majd pedig megcéloztuk, hogy mivel is lenne igazán elégedett, boldog, azaz a céljait is megalkotta.
Már a következő coaching alakommal is átütő eredményekről számolt be, melyeknek a későbbiekben csak növekedett a számuk. Az eddigi mókuskerék munkáját sikerült leredukálni, igazán hatékony mederbe terelni. Partnereivel új letisztult kommunikációt kezdet folytatni, többek között a mindenperces kommunikációkat lecsökkentette, helyette zavartalan munkaidőt talált magának, hogy eredményesebb legyen. Megtanulta kéréseit asszertívan előadni, és jogait érvényre juttatni. Sikerült a megbízójával is nagyobb összeget kialkudni a munkájáért, és jobb határidőket szabnia. Gyakorlatilag kevesebb, koncentráltabb munkával egy csapásra képessé vált jelentősen, mintegy 30%-kal többet keresni.


Elkezdte a költségeit megtervezni, figyelni, és bevételeit is jobban tervezni. Hatalmas eredmény volt, hogy elkezdett magára, családjára több időt fordítani, és a rendszeres sport is bekerült az életébe. Óriási lelkesedéssel mesélt arról, hogy már hetente jár úszni, és micsoda fenomenális élményt jelent ez neki. Az úszásokat szerdára rakta, így már a hét közepén megújult energiával tudta folytatni a hetét. Már tervezi, hogy ezt kiegészítve elkezd konditerembe is járni, mert még úgy érzi, hogy ez még hiányzik.


Sikereit megkoronázandó korábbi munkapartnerei felkérték, hogy nagy szaktudásával járuljon hozzá tevékenyen egy közös vállalkozáshoz Angliában. Erre a felkérésre igent mondott, és készül az új tevékenységre a meglévő munkái mellett, amire korábban esélye sem lett volna. Pénzügyei rendben vannak, tervezetten bánik a pénzzel, tartozásainak rendezése folyamatban van, és egy új, nagyobb, szebb albérletbe költözés előtt áll.
Korábbi szintén zavaros párkapcsolatának lezárása előtt áll. Sokat beszélgettünk erről a témáról is. Már tudja, hogy milyen társat szeretne, és bátran keresi, aki társa lehetne jövendő életének. Emellett egyre jobban, és tisztábban látja önmagát. Önbizalma megerősödött, nyíltan, határozottan képviseli érdekeit, amellett, hogy igazi emberség lakozik benne.


Azt gondolom, hogy ez a történet bizton, és megalapozottan bizonyítja, hogy ha a coaching az ügyfél részéről is kellő szorgalommal, kitartással, elkötelezettséggel társul, a coachinggal hatalmas eredmények érhetők el, akár rövid időn belül is. Őszintén szólva nagyon szeretek ilyen emberekkel együtt dolgozni, mint life coach, mert minden beléjük fektetett energia, erőfeszítés busásan megtérül.

Azt gondolom, hogy szerencsés vagyok, hogy tényleg szabad coachkén élvezettel tudom ezt a tevékenységet végezni. Hatalmas öröm, ha valakinek tudok segíteni, hogy életét még jobbá, boldogabbá tegye. A másik a büszkeség, amit azért érzek, hogy ilyen kivételes emberek az ügyfeleim, mert azt gondolom, hogy hatalmas munkát, erőfeszítést tesznek abba, hogy eredményeket érjenek el.

Ha kérdésed van itt felteheted!

 FÓKUSZBAN A SIKER
Fókusz Coach - Minden jog fenntartva

A SIKER RECEPTJE / MI A COACHING? / BUSINESS COACHING / LIFE COACHING
TANULSÁGOS TÖRTÉNETEK / GYIK / KAPCSOLAT